milieubarometer
nort
STICHTING KEURMERK MILIEU, VEILIGHEID EN KWALITEIT
De Milieubarometer: waarborg voor milieuzorg

Steeds meer recreatiebedrijven hebben een Milieubarometer, dit is hét keurmerk voor milieuvriendelijke bedrijven in de toerisme- en recreatiebranche. Op bedrijven met een Milieubarometer wordt bewust omgegaan met het milieu en de natuur, zonder dat dit ten koste gaat van het comfort en de kwaliteit.Het doel van de Milieubarometer is aan de ene kant het sparen van het milieu door minder gas, water en elektra te verbruiken en minder afval te produceren, maar aan de andere ook om kosten te besparen.

De Milieubarometer is het middel om de milieuprestaties te meten en te communiceren naar de gasten. Voor de recreant moet merkbaar zijn dat milieu en natuur voor het bedrijf buitengewoon belangrijk zijn.Bedrijfstakken die in aanmerking kunnen komen voor de Milieubarometer zijn:campings - minicampings- bungalowparken groepsaccommodaties - hotels - pensionsrestaurants - conferentiecentra. Binnenkort is te verwachten dat ook andere bedrijven in de vrijetijdsbranche voor de Milieubarometer in aanmerking komen. Dan komen er aparte milieueisen voor attractieparken, dierentuinen en buitensportondernemingen.Voor het behalen van een Milieubarometer moet een verschillend aantal milieumaatregelen worden genomen.

Veel van deze maatregelen liggen op het gebied van gas-, water- en energiebesparing en het scheiden van afval. Deze zijn verplicht.Naast een aantal verplichte maatregelen moet een aantal keuzemaatregelen worden doorgevoerd. Het aantal toegepaste keuzemaatregelen bepaalt het niveau van de Milieubarometer: brons, zilver of goud.Of een bedrijf al dan niet voldoet aan de eisen van de Milieubarometer wordt jaarlijks gecontroleerd. Goud = Milieukeur. Het gouden niveau is voor campings, bungalowparken, groepsaccommodaties en hotels & conferentiecentragelijkgesteld aan het officieel erkende Milieukeur. Milieukeur is hét onafhankelijke keurmerk voor milieukwaliteit dat op allerlei producten staat: van kattenbakvulling tot kantoorartikelen en van prei tot recreatiebedrijven. Eén ding hebben ze gemeen: van begin tot eind voldoen ze aan de strenge eisen van Stichting Milieukeur. www.milieukeur.nl.

Uw bezoek maakt het verschil. Niet alleen in Nederland, maar in bijna elk land in Europa zijn er keurmerken voor milieubewuste recreatiebedrijven. De meest toonaangevende, waaronder uiteraard de Milieubarometer, hebben zich in VISIT (Voluntary Initiative for Sustainability in Tourism) verenigd om u zodoende beter over hun producten te kunnen informeren. Deze keurmerken worden gepromoot onder het motto: "Waar het milieu op de voorgrond staat ……staat u in het middelpunt". www.yourvisit.info OrganisatieDe Milieubarometer wordt beheerd door de Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit. Deze door RECRON opgerichte stichting is verantwoordelijk voor de juiste toepassing en controle van de Milieubarometer.                  De stichting stelt de eisen op waaraan moet worden voldaan om voor de Milieubarometer in aanmerking te komen en voert de keuringen uit of laat deze uitvoeren.
 

Meer informatie:
Stichting Keurmerk Milieu, Veiligheid en Kwaliteit,
Postbus 102,
3970 AC Driebergen
Tel: +31 (06) 53 92 41 45,
Fax: +31 (0343) 52 47 01,
info@milieubarometer.com


Omdat wij het milieu een warm hart toedragen en wij  ons steentje bij willen dragen aan een toekomst waarin ook Elske en haar kinderen fijn kunnen leven, proberen wij de milieubarometer te behalen. Hierdoor worden wij en daardoor ook onze gasten gewezen op de, vaak simpele aanpassingen, die gedaan kunnen worden om het milieu een handje te helpen. Er staat geen bord aan de ingang met "hier mag niets", maar u merkt dat aan de spaarlampen in de verlichting, of beter gezegt u merkt daar niets van.

Wij willen dan ook aan al onze gasten vragen, let op waterverbruik, laat de kranen niet onnodig lopen. Let op energie verbruik, kamperen is en blijft kamperen. Veel van onze dieren zijn dol op groenten en fruitafval, laat de kinderen het aan de dieren geven.  U doet er de kinderen en de dieren een plezier mee. Zo zijn er talloze zaken die zonder al te veel moeite invloed hebben op de manier waaro we met onze omgeving omspringen. Helpt u ons mee?
Homepagina
Voorzieningen
Onderstaand verhaal maakt duidelijk wat wij moeten doen om de milieu barometer te halen en te houden.
Misschien kunt u even de tijd nemen om het te lezen.